ЕТО ЗАЩО JØTUL ИЗБИРА ЧУГУНЕНИ ПЕЧКИ

Timeless Norwegian Craft

ЕТО ЗАЩО JØTUL ИЗБИРА ЧУГУНЕНИ ПЕЧКИ

Jøtul произвежда камини и печки от чугун още от 1853 г. Чугунът е изключително подходящ материал, който издържа на високи температури и бързи температурни промени. Именно затова Jøtul избира чугун за своите камини, точно както автомобилопроизводителите изб

Чугунът на Jøtul е рециклирано желязо за скрап от местни търговци на скрап. Той се претопява и отпадните продукти се отстраняват, като същевременно се добавят въглерод и други сплавни елементи. Когато разтопеното желязо достигне точната температура, то се анализира в лабораторията в нашите съоръжения в Кракерой и, ако е необходимо, се добавят допълнителни сплавни елементи, за да отговаря чугунът на прочутото качество на Jøtul. След това течното желязо се излива в калъпи от пясък, за да изстине, преди излетите части да бъдат превърнати в съвременни печки за дърва Jøtul.

ПОДХОДЯЩИ ЗА ЕКСТРЕМНИ ТЕМПЕРАТУРНИ УСЛОВИЯ

Чугунената печка за дърва се състои от части, всяка от които е излята във формата си. Това означава, че чугунът е материал с изключително стабилна форма, който не се усуква и напряга, когато се нагорещи. Пример за това от всекидневието е разликата при наливането на студена вода в горещ тиган или в гореща тава.

Макар, че и двата съда са направени от почти еднакъв материал, те реагират напълно различно на температурните промени. Тавата за готвене ще промени формата си, докато чугунът запазва своята оригинална форма.

МАТЕРИАЛ, КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛИВА

Чугунът може да се произвежда в триизмерни леярски форми. Така може да се създаде по-детайлен дизайн, включително с ъгли, ръбове и различни десени. Тези детайли повишават нивото на качеството на продуктите – както визуално, така и функционално. Така продуктите са уеднаквени и здрави, тъй като нямат заваръчни шевове, които да се амортизират с времето.

ИЗДРЪЖЛИВИ

Поради същата причина, заради която автомобилопроизводителите избират да произвеждат двигателните блокове от чугун, Jøtul избира да произвежда своите камини и печки за дърва от чугун. Когато доставяш продукт, който ще издържи поне едно поколение, не можеш да правиш компромиси с качеството на материала. Да поддържаш леярна е скъпо и изисква големи инвестиции. Освен това разработката на всяка една печка за дърва изисква значително по-големи инвестиции във формата на леярски форми. Но резултатът е продукт, на който можете да се наслаждавате много години.

СМЕНЯЕМИ ЧАСТИ

Дървената печка или камина за вграждане от чугун се състои от няколко по-малки части, които са хванати заедно с болтове. Между всички части се нанася термоустойчив пълнеж, който осигурява пълното уплътнение на печката. Възможността за замяна на всяка част от продукта, в съчетание с водещата на пазара гаранция на Jøtul за наличност на резервни части, е застраховката на всеки притежател на продукт Jøtul, че ще се наслаждават на своята камина дълги години напред.

РЕЦИКЛИРАНИ МАТЕРИАЛИ И ФОКУС ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА

Производственото съоръжение на Jøtul се намира в завода, преди известен като Кракерой Верк във Фредрикстад, Норвегия. Ние получаваме доставки на желязо за скрап от местни търговци на скрап всеки ден. То се претопява и се превръща в нови, съвременни камини. Тъй като производството се извършва по средата на жилищна зона, изискванията за еко-съобразни решения и минимални емисии са особено строги. Като съчетаем това с факта, че горящото дърво е възобновяем и неутрален спрямо CO2 източник на топлина, можем спокойно да заключим, че изборът на продукт Jøtul подпомага подобрението на околната среда и климата.